Esmir heeft dagelijks contact met internationale collega’s en klanten.

“Ieder individu in het crediteurenteam is verantwoordelijkheid voor eigen landen. Zo ben ik verantwoordelijk voor Denemarken en een gedeelte van het Verenigd-Koninkrijk.”

Molex is een internationaal bedrijf en ontwerpt, produceert en verkoopt complete connectieoplossingen voor een aantal industrieën. Ze zijn gevestigd in diverse landen. Zo ook in Nederland. Esmir Mujkić (26) woont in Sittard en werkt, sinds maart 2019, via Career Control bij Molex in Eindhoven. Hij deelt zijn ervaring met ons.

Werken bij Molex: Wat doe je eigenlijk?

In 2019 ben ik begonnen op de debiteurenafdeling bij Molex in Eindhoven. Ik kreeg een kleine portefeuille waarvoor ik verantwoordelijk werd. Uiteindelijk ben ik binnen een jaar uitgegroeid tot Hoofd Debiteurenbeheer voor Europa. Het is enorm gaaf om, binnen een korte periode, meer verantwoordelijkheid te krijgen. Dat gaf mij de motivatie om nog beter te presteren. Ik blijf mezelf graag uitdagen. Mijn grootste succesverhaal op deze afdeling is dat ik een klant, die al anderhalf jaar een enorme betalingsachterstand had, heb kunnen bereiken. Het gevolg hiervan is dat zij eindelijk een grote betaling gedaan hebben!

Doorgroeien

Na anderhalf jaar op de afdeling debiteurenbeheer gewerkt te hebben merkte ik dat ik toe was aan een volgende stap. Ik ben het gesprek aangegaan met mijn leidinggevende en intern is er gekeken of er een andere rol beschikbaar was. De voormalig manager van afdeling crediteurenbeheer gaf aan dat hij graag iemand aan het team wilde toevoegen. Ik heb die kans met beide handen aangegrepen en ben sinds juli 2020 onderdeel van het crediteuren team van Europa. Ieder individu in het crediteurenteam is verantwoordelijkheid voor eigen landen. Zo ben ik verantwoordelijk voor Denemarken en een gedeelte van het Verenigd-Koninkrijk. Dagelijks zijn we bezig met het controleren van betalingbatches, het doen van spoedbetalingen, het checken van facturen en het oplossen van diverse problemen die in het proces voor kunnen komen.

Projectverantwoordelijke

In september 2021 ben ik gestart met een tijdelijk project om een deel van het administratieve proces, met betrekking tot de stamgegevens van de Europese leveranciers, over te dragen naar team Global. Ik heb een handleiding geschreven over het proces en hierin kan men terugvinden welke administratieve handelingen er gedaan moeten worden. Ook ben ik begonnen met het geven van trainingen aan de collega’s die dit overnemen. Inmiddels hoef ik alleen nog te controleren en bij te sturen wanneer nodig. Het is enorm gaaf om te zien hoe mensen nu werken volgens een handboek dat ik ontwikkeld heb. We zijn nog in gesprek hoe we dit veranderproces op lange termijn gaan voortzetten en hoe we alle stamgegevens kunnen centraliseren. Hiervoor ben ik in contact met diverse internationale afdelingen. We moeten wel rekening houden met het tijdsverschil. Zo had ik laatst in de middag een vergadering met een manager uit Amerika, daar was het ochtend, en een manager uit India, daar was het avond!

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij deze verantwoordelijkheid krijgt?

Ik ben ambitieus en laat dit graag zien in de werkzaamheden die ik doe. Zo voer ik alle taken zelfstandig uit, maar kijk ik altijd verder dan wat er van me gevraagd wordt. Mijn manager zag dat ik gedreven was om succesvol te zijn en gaf me daarom steeds een klein beetje meer verantwoordelijkheid. Je krijgt bij Molex de vrijheid om jezelf te ontwikkelen als je dit wil. Daarnaast ben ik een echte teamplayer. Ik wil dat iedereen in het team meewerkt aan het succes. Je kan een wedstrijd toch ook niet winnen met alleen een topscoorder en een slechte verdediging! Ik werk in een fijn team waarin we van elkaar leren. Ik heb veel gesprekken met collega’s over hoe de processen beter kunnen, dat sla ik allemaal op. Juist door met iedereen in gesprek te gaan, ook met andere afdelingen, leer je processen goed kennen. De processen binnen Molex zijn enorm gaaf en uitdagend. Het procesmatig kunnen denken heeft me heel veel gebracht.
Ik heb wel de tip gekregen van mijn manager dat ik mocht laten zien dat ik het goed deed, dus dat ik mezelf soms een podium mocht geven. Dat vond ik hele waardevolle feedback!

Wat heb je geleerd?

Molex is een internationale organisatie. Dat betekent dat de voertaal Engels is. Mijn Engels is in de afgelopen tijd dan ook enorm verbeterd. Ook zie je dat al je theoretische kennis samenkomt in de werkzaamheden die je doet. Tijdens je studie volg je alle vakken met bepaalde theorieën die relevant zijn voor de toekomst. Denk hierbij aan boekhouding, bedrijfseconomie, etc. Het gave is dat bij Molex je deze theorie direct terugziet in de praktijk. Pas dan besef je de onderlinge connectie tussen de verschillende vakken. Waar het tijdens je studie allemaal individueel werd behandeld, komt het bij Molex allemaal samen als één.
Het toppunt is wel de enorme persoonlijke verandering die ik doorgemaakt heb. Tijdens mijn studie vond ik het spannend om te presenteren, omdat je nooit zeker was of dat wat je vertelde goed beoordeeld zou worden. Nu vind ik het juist fantastisch om te presenteren omdat ik onze resultaten mag delen. In een presentatie vertel je anderen over het proces waar je zo intensief mee bezig bent. Daarnaast gaat het over de gezamenlijke doelen die je wil bereiken, of de oplossingen die je bedacht hebt voor een probleem. Het is écht kennisdeling. Dat maakt het gaaf.
Natuurlijk kan ik nog enorm veel leren. Je leert tenslotte je hele leven lang. Ik hoop nog meer ervaring op te doen door andere functies binnen Finance te bekleden en mijn kennis te blijven verrijken.

Andere testimonials