Een ‘match not meant to be’

Ze was de gedoodverfde favoriet. Jarenlange relevante werkervaring in soortgelijke functies binnen vergelijkbare internationale organisaties. Een slimme dame met pit; Collegiaal en coachend voor het team, maar hard op het bedrijfsresultaat. En niet onbelangrijk, een innemende persoonlijkheid die zeker niet de gunfactor ten nadele kwam.
De opdrachtgever, een internationale handelsorganisatie in sierteelt, had reeds verschillende kandidaten van Career Control ontvangen om het selectieproces mee aan te vangen. Stuk voor stuk sterke kandidaten die nog wel eens voor een spannende selectieprocedure zouden kunnen gaan zorgen. All set and go. Toen onverwacht zich gedurende het proces nog een kandidaat meldde. Een dame die ik al wel kende uit het finance & arbeidsbemiddelingsnetwerk en wist van haar kwaliteiten, maar waar ik nooit eerder arbeidsbemiddeling voor had gevoerd. Omdat de match zo tegen de 100% aanliep, hadden we besloten haar in het reeds lopende selectieproces er nog snel tussen te ‘stoppen’. Ze zou de wildcard worden in de verhitte concurrentiestrijd naar de juiste kandidaat voor de felbegeerde finance – positie.

Ze kwam laat in het proces. Maar zoals al omschreven, alles klopte aan haar. Dit is wat de opdrachtgever zoekt. Precies dat. En niet anders. Ze kreeg een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Deze was pittig en slopend tegelijk. Maar glansrijk en smetteloos door naar het tweede gesprek. Ook hier rolde zij uitstekend doorheen. De andere kandidaten werden ‘on hold’ gezet. Een presentatie van haar voor de opdrachtgever volgde: Hoe zou zij de zaken aanpakken, het proces optuigen, het zittende team naar het gewenste level krijgen, welk credit management – proces zou aansluiten bij de torenhoge ambities van de organisatie in het algemeen? De presentatie sloeg aan en een laatste formaliteit, een assessment, volgde.

En nu inkoppen of…

Alle stappen waren gezet. De andere kandidaten werden al geïnformeerd, dat deze helaas niet meer verder meegenomen zouden worden in de selectieprocedure. Dus het enige wat nu nog zou volgen was een ’job offer’. Deze zou niet mis kunnen gaan, want beide partijen wisten al ongeveer waar dat naartoe zou moeten gaan en dat was voor beide partijen ook passend.
Maar er gebeurde niets. Er ging een dag voorbij, dagen. En er kwam geen witte rook. Alsof een gewonnen EK–finale een aanleiding voor een koude oorlog was geworden, zo zeer deed de stilte. Na ongeveer een week kwam het hoge woord van de opdrachtgever eruit:
Door interne verschuivingen was er een andere situatie ontstaan en dat zorgde ervoor dat deze positie niet meer kon worden ingevuld zoals beoogd. De vacature werd ingetrokken en de kans voor de kandidaat ging in rook op.
Soms lijkt het proces van arbeidsbemiddeling alsof er een ideale wereld bestaat. Twee vinden elkaar, right time, right place. Een match made in heaven. Maar, om maar in goed Nederlands te blijven hangen, ‘not meant to be’. Een zuur eindresultaat, veroorzaakt door variabelen waar je gewoon geen invloed op hebt. Geen succesverhaal wat je graag nog eens vertelt op een bedrijfsborrel.

Verrassende wending

Toch nam het anderhalf jaar later een verrassende wending. De kandidaat in kwestie had al vrij snel na deze teleurstelling een vergelijkbare baan elders gevonden en belde Career Control met de vraag of wij haar wilden helpen met het opzetten van een nieuw finance – team. Ze was bij een snelgroeiende organisatie gestart, kreeg carte blanche om het in te richten naar wat ze nodig had. Ze klopte bij ons aan, omdat ze zelf had ervaren dat we hand-in-hand tot het gaatje zijn gegaan om de vorige kans om te zetten in de gewenste topbaan. En ons oprechte medeleven na de teleurstelling en fijn overgehouden contact, leverde nieuwe kansen op voor andere werkzoekenden in onze database. Opdrachtgever blij, kandidaten blij en wij blij. Anderhalf jaar later, de cirkel uiteindelijk toch nog rond.
Wil je wél een ‘match to be’ zijn? Bekijk onze vacatures en stuur ons jouw CV.
Peter van Overbeek

Telefonisch bereikbaar op
+31(0) 6 39 78 33 71


Emailadres: peter@careercontrol.nl

Relevante berichten

De combinatie baan en studie, motiveert me in de topsport

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte.

Lees meer »