“Juist de combinatie met een baan en studie, motiveert me in de topsport.”

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte. Wat haar drijft, hoe ze zichzelf weet uit te dagen en hoe ze dit alles weet te combineren, daar vertelt ze ons graag over.

Niet iedereen laat zich op die manier zo uitdagen, waarom werkt dit bij jou dan wel?

“Na het afronden van de middelbare school begon ik aan een hbo-opleiding en werd ik steeds beter in waterpolo. Ik besefte dat wanneer ik alleen de focus legde op waterpolo, ik bepaalde uitdagingen miste en de frisheid in mijn spel ontbrak. Dus toen ik fulltime ging trainen met het nationale team, bleef ik ook fulltime aan mijn hbo-opleiding werken en rondde die in vier jaar af. Tegelijkertijd kreeg ik de kans om te werken als topsportbegeleider/docent aan de Hogeschool. Toen ik naar het buitenland ging, koos ik ervoor om ook een master te volgen en werk ik nu parttime bij Deloitte. Het hebben van meerdere focusgebieden naast mijn sport, versterkt mij in mijn toewijding juist. Het stelt me in staat mezelf steeds verder uit te dagen.”

Waarom heeft Finance & Control jouw interesse?

“De financiële sector fascineert me. Om goed onderbouwd over bepaalde zaken te kunnen praten, daar spelen financiële cijfers natuurlijk een belangrijke rol in. De reden dat ik nu Managementwetenschappen studeer, is omdat ik de bedrijfskundige vakken boeiend vind, meer dan de accountancy vakken. Ik heb altijd de wens gehad om een solide financiële basis te hebben, zodat ik goed voorbereid ben wanneer ik in de toekomst in een bedrijf aan de slag ga.”

Hoe maak je een goede combinatie tussen studie en topsport?

“Goed plannen en intrinsiek gemotiveerd zijn. Als je iets niet leuk vindt of er geen prioriteit aan geeft, zal het niet werken. De reden dat ik nu in het buitenland speel, is omdat ik me wil ontwikkelen in de sport. Uiteraard hebben de keuzes die je hierin maakt gevolgen, ook voor mijn familie en vrienden. Elk jaar stel ik mezelf de vragen: wat wil ik bereiken in de sport, in mijn werk, in mijn studie ten opzichte van mijn familie en vrienden? En hoe ga ik dat aanpakken? Als ik dat niet doe en geen overzicht heb, begin ik aan iets zonder plan. Ik vind het belangrijk om een plan te hebben, vooral in combinatie met topsport is dit noodzakelijk.”

Is het te combineren met ook nog een baan erbij?

“Gemiddeld train ik drie keer per dag, dus ik moet mijn werkschema daarop wel goed afstemmen. Op dit moment werk ik acht uur per week. Je moet ook samenwerken met anderen, het is niet zo individueel als een studie. Dat is tegelijkertijd ook leuk, omdat je samen aan iets werkt. Het lijkt een beetje op sport, want in een team maak je afspraken en werk je ook samen om doelen te bereiken.”

Waar wil je over tien jaar staan?

“Ik wil eerst mijn Master of Science diploma behalen en daarnaast hoop ik binnen Deloitte uit te vinden waar mijn passie ligt. Ik wil het hoogst haalbare bereiken, maar ik weet nog niet precies welke richtingen er zijn. Er zijn veel mogelijkheden in dit beroepenveld, en dat kan ik nu onderzoeken. Ook welke bedrijfscultuur, organisatie en afdeling het beste bij mij passen.”

Wat gebruik je uit je topsportcarrière, in het zakelijk leven?

“Van topsport kun je gerust zeggen dat het temperamentvol is. Dit betekent dat je moet leren hoe je gesprekken kunt voeren en je eigen grenzen kunt aangeven. Je leert ontwikkelingsplannen maken, zowel voor jezelf als voor het team. Je leert om een overzicht te krijgen van waar je nu staat, waar je naartoe wilt, welke stappen je moet nemen, hoeveel tijd je hebt, en wat realistisch is. Ook leer je omgaan met verschillende persoonlijkheden en ontwikkel je diverse vaardigheden, je leert heel veel. Hoewel ik nog niet zo veel bedrijfsleven werkervaring heb, merk ik dat ik wel ervaring heb in juist die aspecten eromheen. Het werk vereist een diepgaand begrip van de inhoud, wat niet eenvoudig is en veel tijd en energie vraagt. Hier kan ik nog heel veel leren en ik heb zin daarmee aan de slag te gaan binnen Deloitte!

Als Athlete bij Career Control kun je ook werk en studie combineren, heb jij nog tips?

“Naast discipline moet je er vooral plezier in hebben. De reden waarom ik veel verschillende dingen tegelijkertijd doe, is omdat ik er ook echt plezier in heb. Ik doe het niet omdat iemand het van me verwacht, maar omdat ik het zelf leuk vind. Ik denk dat als je graag verschillende dingen wilt combineren, dat dat juist goed is. Kies altijd iets wat je leuk vindt, want als je het leuk vindt, houd je het langer vol. Vooral als je het op een hoog niveau wilt doen.”

Hoe bereik je volgens jou de top, als laatste tip voor onze Athletes?

“Hard werken is essentieel. En het is belangrijk om naar jezelf te blijven luisteren, zelfs als anderen er commentaar op hebben. Vaak kreeg ik de opmerking: ‘Studeer je nu en werk je ook nog?’ Ik ben erin geslaagd om (samen met het team) wereldkampioen te worden en goed te presteren, terwijl ik studeerde en werkte. Deze aanpak werkt juist heel goed voor mij, omdat het me in staat stelt me volledig te focussen. Uiteraard moet ik goed afstemmen, en als ik merk dat ik vermoeid ben van een zware sportweek, verminder ik mijn andere activiteiten. Het is cruciaal om naar jezelf te luisteren en te begrijpen wat je lichaam en geest nodig hebben, en daarop te reageren. Dus als anderen bijvoorbeeld wat gaan drinken en ik moet nog aan een verslag werken, dan ga ik dat ook doen. Het is niet altijd even leuk, maar het stelt me wel in staat om mijn doelen te bereiken. Een ander moment maak ik juist wel weer tijd voor die ontspanning.”
Heb jij interesse om als interim professional bij Career Control aan de slag te gaan? We hebben een Athletes programma ontwikkeld dat perfect bij jouw ambities aansluit.

Relevante berichten

Ontwikkelingen in betalingsgedrag

De dienstverlening van Flanderijn maakt dat zij een goed beeld hebben van alle ontwikkelingen als het gaat om betalingsgedrag en de rol van creditmanagers in deze. We gaan in gesprek met Michel van Leeuwen, directeur van Flanderijn, over deze ontwikkelingen. Wat ziet hij ontstaan?

Lees meer »