De 5 beste tips voor een traineeship

Wat zijn de grootste motivatoren om millennials te binden en te boeien? Onderzoek in het kader van ‘het Beste Traineeship van de Benelux’ zocht het uit. En Career Control doet dit al jaren op een succesvolle manier!
Wat millennials belangrijk vinden? Vraag het aan trainees van Career Control. Uit het benchmarkonderzoek dat dit jaar is verricht, blijkt een aantal motivatoren naar voren te komen. Hieronder een greep uit de belangrijkste motivatoren en Career Control die hier goed op weet in te spelen:

#1. Ontdekken wat je uniek maakt

Wat de millennials onderscheidt van alle andere generaties, is dat zij volledig zijn opgegroeid met de grenzeloze mogelijkheden van het internet. Ze zijn opgegroeid in een wereld waarin informatie overal voorhanden is, maar ook de scheidslijn tussen objectieve en subjectieve informatie is verdwenen. Meer dan andere generaties zien de millennials het internet als een wereldwijd podium waarop zij (het beste van) zichzelf kunnen laten zien en zich kunnen ontwikkelen en onderscheiden als individu.
Millennials vormen de generatie die continu uitzoekt wat het beste bij hen past, waar ze ook mee bezig zijn
De millennial is ervan doordrongen dat je zelf bijdraagt aan het beeld dat je wilt uitdragen. Dit begint al bij het ontdekken wat je uniek maakt; hoe je je onderscheidt van anderen. Zij vormen de generatie die continu uitzoekt wat het beste bij hen past, waar ze ook mee bezig zijn. Het moet passen bij wie zij zijn en hoe zij zich voelen. Voor trainees is het dan ook belangrijk dat er binnen het traineeship de mogelijkheid is om diverse projecten te doen met verschillende teams, zodat ze op allerlei plekken in de organisatie ervaring opdoen en hun netwerk kunnen uitbouwen.

Bij Career Control: veel vrijheid in de zoektocht naar jouw interesses
Bij Career Control krijgen trainees de gelegenheid om diverse soorten opdrachten uit te voeren bij meerdere grote bedrijven binnen onze portefeuille aan klanten. Hierin heeft iedere trainee de vrijheid om te kijken wat bij hem/haar het beste past en daarnaast krijgt iedere trainee de mogelijkheid om diverse certificaten te behalen waarmee de trainee zijn/haar kennis kan uitbreiden.

#2. Agile werken

Continu terugkoppelen, korte beslislijnen, agile werken en het zichtbaar maken van individuele meerwaarde zijn zaken waarmee organisaties gemiddeld veel millennials kunnen prikkelen.

Bij Career Control: Agile werken is een belangrijke pijler binnen de organisatie. Voor Career Control staat bij de trainee persoonlijke ontwikkeling voorop. De contracten tussen de klanten en Career Control hebben over het algemeen een korte opzegtermijn van 14 dagen. Mocht het zo zijn dat een trainee zich niet comfortabel voelt bij een opdracht dan gaat er weinig tijd verloren in zijn/haar individuele ontwikkeling. Daarnaast wordt zo snel mogelijk gezocht naar een nieuwe opdracht zodat de trainee ook niet stil blijf staan in zijn/haar ontwikkelingen als hij/zij is gestopt. Ook wordt er binnen Career Control goed naar de behoefte van de trainee gekeken. Hierop wordt het traineeship en de projecten aangepast en hierop worden de trainees ook geselecteerd. Deze agile manier van werken is niet alleen handig om trainees in te zetten op projecten voor de toekomst, maar ook op de projecten voor vandaag.

#3. Voortdurende dialoog ‘Millennials don’t want annual reviews — they want ongoing conversations’.

Millennials vinden het belangrijk dat hun kwaliteiten worden gezien. Bij gebrek aan duidelijke waardering overweegt de helft van hen een vertrek. Werkgevers kunnen dit probleem vóór zijn door hen vaker feedback te geven in een persoonlijk gesprek. Ze hebben geen behoefte aan een baas, maar aan een coach, iemand die hen begrijpt en die hen helpt hun sterke punten verder te ontwikkelen.
Millennials vinden het belangrijk om onderdeel uit te maken van een duidelijke bedrijfsmissie en bedrijfsdoelen. Daarnaast vinden millennials het belangrijk om onderdeel uit te maken van een duidelijke bedrijfsmissie en bedrijfsdoelen. Ze stellen ook prijs op individueel empowerment en entrepreneurship. Het is dan ook slim om trainees veel autonomie te geven en een cultuur te creëren waarmee zij als entrepreneurs binnen de organisatie kunnen werken. Dat vergroot hun betrokkenheid en geeft hen beter zicht op het doel van hun inspanningen.
Bij Career Control: Bij Career Control wordt iedereen gelijk behandelt en krijgt iedere trainee zijn/haar persoonlijke waardering. De recruiters onderhouden intensief contact met de trainees zodat hij/zij zich echt onderdeel voelt van de organisatie. In het traineeship van wordt aandacht besteedt aan de persoonlijke ontwikkeling van iedere trainee. Er wordt gekeken naar kernkwaliteiten en ontwikkelingspunten van de trainee en daarnaast wordt ingezoomd op de persoonlijke vaardigheden.

#4. Continu blijven ontwikkelen

Een overgrote meerderheid (71%) van de millennials beschouwt het continu ontwikkelen van vaardigheden als een belangrijk onderdeel van hun carrière. Deze groep is zelfs bereid om hier zelf geld en vrije tijd in te investeren.

Bij Career Control: Kosteloos behalen van diploma’s/certificaten De ontwikkeling van trainees bij Career Control is ontzettend belangrijk. Het is namelijk niet makkelijk om aan detachanten te komen die precies voldoen aan de voorwaarden van een desbetreffende vacature. Bij Career Control is het geen probleem als trainees binnen komen zonder de benodigde certificaten voor de functies van de vacatures. Voordat een trainee namelijk begint aan de eerste opdracht heeft hij/zij de mogelijkheid om op de kosten van Career Control het benodigde diploma/certificaat te halen. Tevens stimuleert Career Control de verdere ontwikkeling van zijn/haar trainees door hen ook de mogelijkheid te bieden om diploma’s/certificaten te halen naast het vervullen van de opdrachten bij onze klanten.

#5. Projecten, projecten, projecten

Millennials willen nieuwe kansen bij hun eigen werkgever; niet bij een volgende. Het liefst blijft 63 procent de komende 5 jaar of langer bij z’n huidige werkgever. Maar vraag je hen hoelang ze dezelfde functie willen vervullen, antwoordt twee derde: minder dan 2 jaar. Een kwart wil zelfs binnen een jaar een andere rol bij dezelfde werkgever. Dit bevestigt hoe gretig millennials nieuwe uitdagingen willen aangaan en bereid zijn verschillende rollen en taken te combineren.

Zorg daarom dat in het traineeship (en ook daarna) de mogelijkheid bestaat om verschillende projecten te doen met verschillende teams zodat ze op allerlei plekken in de organisatie ervaring opdoen. Ook een variëteit in de projecten is belangrijk, net als dat deze onderdeel uitmaken van een duidelijke bedrijfsmissie en -doelen. Zo neemt de betrokkenheid toe en blijven millennials langer met de organisatie verbonden.

Bij Career Control: Stimuleren van variatie Het ontwikkelen van de persoonlijke kwaliteiten van de trainees zit hem voornamelijk in behalen van diploma’s/certificaten en het leren in de praktijk bij onze klanten. Daarnaast krijgen de trainees ook de mogelijkheid om diverse projecten bij verschillende klanten uit te voeren. Het uitvoeren van verschillende project bij verschillende klanten wordt door onze recruiters zeer gestimuleerd maar de keuze blijft bij de trainee zelf. Het goede gevoel van de trainee bij zijn/haar opdracht blijft het belangrijkste omdat een trainee het meeste leert als hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt.

Relevante berichten

De combinatie baan en studie, motiveert me in de topsport

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte.

Lees meer »