Grip op burn-out

HOE KRIJGEN WE ALS ORGANISATIE GRIP
OP BURN-OUT?

De werkdruk en Burn-out gevallen nemen in Nederland flink toe als gevolg van onder andere een krappe arbeidsmarkt. Dit heeft grote gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. Maar wat kan je nu als werkgever concreet doen om meer grip te krijgen op deze problematieken? Over dit vraagstuk organiseert Career Control een webinar op 9 maart 2023 van 12.00 tot 13.00 uur. Keynote Nicolette van Wijk neemt je mee in hoe je als manager en organisatie een burn-out vroegtijdig kunt herkennen, hoe je een domino-effect binnen je team kunt voorkomen en hoe je als werkgever aandacht kunt houden voor een medewerker die een burn-out heeft om een re-integratie te bespoedigen.

In aanloop naar het webinar gingen we in gesprek met Nicolette. Zij geeft alvast een doorkijk naar wat je kunt verwachten tijdens dit webinar.

WEBINAR

9 maart

12.00 uur

Online

Keynote Nicolette van Wijk heeft, nadat zij tien jaar werkzaam was in het corporate bedrijfsleven, Burnin’ Gym opgericht. Een onderneming die zich met name richt op de behandeling van mensen met posttraumatische stress (werk gerelateerd) en burn-out problematieken. Altijd met de visie vanuit een fysieke activiteit. “Ik ben nu zeven jaar personal trainer en ik ben in de afgelopen jaren protocollen gaan ontwikkelen om op een kostenefficiënte manier, mensen terug in het zadel te helpen. Vanuit het bedrijfsleven heb ik gezien dat mensen lang moeten wachten. Het gehele traject omtrent uitval – en hoe goed mensen hierin worden geholpen – viel mij tegen. Van waar de huisarts en praktijkondersteuner je heen sturen, tot aan wat de Arbo doet en wat HR en Management aan capaciteiten heeft. Het resultaat is lang wachten voor beide partijen.”
Een organisatieprobleem
Het management heeft vaak voor een langere periode gaten te vullen en een medewerker is lang aan het wachten op hoe hij/zij de problematieken kan aanpakken. Maar wat kan je dan heel concreet met elkaar doen om een omgeving te creëren waarbij een medewerker zich vertrouwt genoeg voelt om terug te komen? Daar gaat dit webinar over. “Hoe zorg ik ervoor dat ik als manager voldoende informatie heb over waar de core van de problematieken liggen? Liggen deze bij de persoon zelf of is er een organisatieprobleem gaande en moeten we als organisatie of afdeling bepaalde stappen gaan nemen?” Burn-out komt volgens Nicolette namelijk voort vanuit meerdere redenen.

Problematiek wordt groter
We zijn met elkaar bewuster dan ooit tevoren. We zijn als organisaties en ook als mensen steeds beter in staat om te weten wat grondoorzaken zijn van een burn-out en we begrijpen het concept burn-out beter. Maar waarom wordt de problematiek alleen maar groter en niet kleiner? Hoe komt dat en hoe ga je daar meer grip op krijgen? “Veel organisaties hebben een beleid en een cultuur dat al vanaf jaar en dag zo is. Ga de mammoettanker dan maar eens omdraaien. Wat kunnen wij als afdeling en wat kan ik als individuele manager doen richting mijn personeel?”
Wisselwerking Tegelijkertijd gaat het volgens Nicolette ook over in hoeverre het individu regie in zijn/haar privéleven neemt. “Je kan als organisatie veel middelen beschikbaar stellen, maar het is aan de medewerker zelf in hoeverre zij deze kansen pakken. Nemen zij de lead in een gezond en gebalanceerd leven? Het is een enorme wisselwerking.” Als organisatie acteren Nicolette geeft aan dat er een enorme tijdlijn is tussen ‘ik heb een gestreste werknemer’ tot ‘ik heb een werknemer die daadwerkelijk langdurig uitvalt’. Maar waar zit iemand op dit spectrum en hoe herkennen we dit? En nog belangrijker… hoe ga je hier als organisatie en manager op acteren? “Ondanks het feit dat we beter begrip hebben voor burn-out problematiek, lukt het ons nog altijd niet om onze aanpak om te buigen. Waarom is dit? Hierop gaan wij in tijdens dit webinar.”

In dit webinar krijg je antwoord op vragen als:
  • Wat behelst een burn-out? Wanneer praten we hierover en wanneer praten we over zoiets als overspannenheid?
  • Hoelang zit iemand gemiddeld thuis? En waar moet ik dan aan denken?
  • Hoe ga je er intern als team mee om? (Je hebt een gat te vullen, werk verschuift, hoe voorkom ik een domino-effect?)
  • Hoe ga je het als werkgever vroegtijdig herkennen?
  • Hoe ga je er als afdeling en organisatie mee om als iemand daadwerkelijk is uitgevallen?

Eén ding is zeker, dit webinar geeft jou als HR/Finance verantwoordelijke, de inzichten en concrete handvatten om meer grip te krijgen op burn-out problematieken. Dit webinar is al geweest. Je kunt de recordings bij ons opvragen en het webinar op elk gewenst moment terugkijken!
Over Burnin’ Gym:
Burnin’ Gym is hét trainingsplatform voor mensen, bedrijven en bedrijfsartsen dat bijdraagt aan de rehabilitatie van werknemers, die uitgevallen zijn door een burn-out. In 2018 zijn cijfers gepresenteerd over werknemers in een burn-out. Hierin wordt gesteld dat werkgevers jaarlijks 2,8 miljard euro kwijt zijn aan personeel dat door werkstress en burn-outs zijn uitgevallen. In 2020 is dit zelfs opgelopen tot 3,1 miljard euro.

Burnin’ Gym draagt bij aan een verbeterde re-integratie van de werknemer, door personal training als dimensie toe te voegen aan het burn-out behandeltraject. Deze behandelingswijze zorgt voor een verbeterde weerbaarheid en stressmanagement van het lijf en cognitie.

Alle rechten voorbehouden © 2022 Career Control