Accounting in brede zin zijn alle werkzaamheden en activiteiten die horen bij het meten, verwerken en communiceren van financiële informatie binnen ondernemingen of andere instellingen. Financial Accounting is de tak van accounting waarin men zich voornamelijk richt op het opstellen van rapporten die bedoeld zijn voor externe partijen die een belang hebben bij de bedrijfsvoering. Bij externe partijen kun je denken aan (potentiële) investeerders, overheidsbedrijven, klanten, schuldeisers, leveranciers en vakbonden.
Omdat alle activiteiten van financial accounting gericht zijn op externe rapportage, bevatten de financiële rapporten die hier binnen zijn opgesteld vaak veel details. Met name overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, vereisen vaak volledige transparantie in de financiële situatie van ondernemingen. Algemene financiële rapporten, zoals een beginbalans, een eindbalans en een resultatenrekening, worden binnen de bedrijfsvoering veelal onder de financial accounting geschaard.
Accounting principes
Bij financial accounting wordt over het algemeen veel waarde gehecht aan de zogenaamde accounting principes. Dit zijn beginselen die in brede zin voorschrijven aan welke voorwaarden financiële rapporten moeten voldoen en op welke manier een accountant te werk moet gaan. Juist omdat financial accounting is gericht op externe rapportage, is het van groot belang dat alle werkzaamheden in overeenstemming met deze accounting principes worden uitgevoerd. Binnen Financial Accounting kom je vaak functies als Accounts Payable, Accounts receivable, General Ledger en Financial Accountant tegen.
Om binnen Financial Accounting aan de slag te gaan is de HBO-opleiding Accountancy geschikt. Aanvullingen hierop kunnen een WO-bachelor in Bedrijfseconomie, Business Administration of Accountancy zijn.