Het bouwen van een ‘steady’ finance team begint bij het inzetten van talenten en vaardigheden van een medewerker

In gesprek met Roald van Kampen, Finance Manager NLC Operations bij SodaStream International BV, een bedrijf met meer dan 450 medewerkers.

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen talenten en vaardigheden heeft die waardevol zijn voor een organisatie. En als je als manager bereid bent om daar alles aan te doen om die te laten floreren, kun je grote successen boeken.”

We spreken Roald van Kampen, Finance Manager bij SodaStream International (een Israëlisch bedrijf met PEPSICO als 100% aandeelhouder) op een dinsdagochtend. Stipt op tijd, zoals je van iemand met een financiële achtergrond zou verwachten. Microsoft Teams opent en Roald verschijnt. Hij draagt een hoodie en een no-nonsense mindset is wat hem typeert. Roald wilde niet meer actief zijn in de dagelijkse werkzaamheden van controlling, maar hij wilde mensen in hun kracht zetten en finance teams laten floreren. Die kans kreeg hij in april 2022 van SodaStream International. Over deze reis, die ruim een jaar geleden begon, vertelt hij in het onderstaand interview.
Na jarenlang te hebben gewerkt in financial controlling als eindverantwoordelijke (o.a. European Controller, CFO NL en Head of Business Control EMEA) was het voor Roald duidelijk. Zijn passie achternagaan moest er nu toch echt van komen; mensen en teams in hun kracht zetten en hen laten floreren. “Ik ben niet meer bang dat mensen mij links of rechts voorbijgaan. Nu ben ik juist blij wanneer ik mensen heb opgeleid. Toen ik ruim een jaar geleden bij SodaStream begon, zag ik een team dat door allerlei oorzaken wat terneergeslagen was, wellicht zelfs wat uitgeput.”

Overname door PEPSICO

Roald vertelt dat SodaStream, wereldwijd een grote organisatie met een omzet van meer dan 1 miljard euro, in 2019 is overgenomen door PEPSICO. Na de overname zijn de verkoopactiviteiten gesplitst van de operationele activiteiten. “Deze overname heeft best wat beroering met zich meegebracht. Veel financiële kennis is meegegaan naar de commercie. Weinig capaciteit en ervaring bleef over op het operationele (NLC) vlak. Daarna kregen zijn voorgangers het (helaas) niet voor elkaar om een stabiel team neer te zetten.”

Een steady finance team

Om het team goed te leren kennen en vooral om zijn nieuwe team goed te begrijpen heeft Roald veel individuele gesprekken ingepland met het complete team. “Ik sprak met iedereen één op één. Wat wil je? Wat is je ambitie? Wat zijn je toekomstplannen? Zodat ik wist waar iedereen stond. Dat is cruciaal. Daarna heb ik een concreet plan uitgewerkt en ben ik in drie dagen tijd met wel veertig mensen in de hele globale organisatie gesprekken aangegaan en heb ik enkele nieuwe medewerkers toegevoegd aan het team. Het resultaat was een uitgestippelde route tot en met de zomer van 2023, met maar één doel: Het bouwen van een steady finance team.”

Zichtbaarheid

Volgens Roald is het belangrijk om als leidinggevende zichtbaar te zijn. Met zichtbaarheid bedoelt hij ook daadwerkelijk aanwezig zijn op de werkvloer. “Ik woon in IJsselstein en ons kantoor zit in Tilburg. Die reistijd is natuurlijk niet de minste. Maar de eerste vijf maanden was ik elke dag op kantoor. Vaak zelfs als eerste en ging ik als laatste naar huis.” Als we aan Roald vragen waarom dit nu zo belangrijk is heeft hij een duidelijk antwoord. “Als leidinggevende wil je dat iemand jou als leidinggevende ‘ziet zitten’. Jij wil iets terug van je team dus moet je ook wat geven. Dat betekent dat je aanspreekbaar moet zijn. Dat mensen letterlijk een open deur zien, dat ze altijd bij je terecht kunnen. En natuurlijk kan je ook één dag op kantoor aanwezig zijn en vier dagen thuiswerken, maar ik vind dat als je ergens voor gaat je er ook echt voor moet gaan. Dan moet je die tijd erin stoppen. Visibility is zo belangrijk wanneer je het vertrouwen wilt opbouwen.”

Duidelijke afspraken over thuiswerken

Dit geldt overigens niet alleen voor een leidinggevende maar ook voor het hele team. Wil je als team samen succesvol zijn, dan zal je met elkaar duidelijke afspraken moeten maken over thuiswerken geeft Roald aan. “Natuurlijk kunnen we allemaal thuiswerken tegenwoordig. Maar zorg dat dit in ieder geval niet zonder afspraken gebeurt en met enige regelmaat. Anders zit je op donderdag te wachten en denk je: Waar is iedereen? Wil jij de dinsdag en vrijdag? Prima, dan werkt iemand anders op woensdag en donderdag thuis. Cruciaal is wel dat het team op een dag in de week aanwezig is voor de Weekly Finance Meeting. Een belangrijk moment voor het complete team.”

Voor je team staan

Maar ook jezelf kwetsbaar durven opstellen, je eigen drive en enthousiasme laten zien is volgens Roald cruciaal. “Kijk ik ben dan wel zestig jaar, maar ergens onderweg ben ik twintig jaar kwijtgeraakt denk ik. Door echt onderdeel van het team te zijn houd je jezelf ook jong. Dat is toch mooi? Het is dan wel zó belangrijk dat je echt vóór je team gaat staan. Natuurlijk heb ik ook te maken met mijn vier collega’s in het MT. Maar als ik moet kiezen, dan kies ik ervoor dat mijn team gelukkig is. In de zin van dat ze bijvoorbeeld betere arbeidsvoorwaarden krijgen.”

Geloven in wat je doet

Natuurlijk is dat niet altijd binnen elke organisatie direct mogelijk geeft Roald aan. “Het is belangrijk dat je als leidinggevende gelooft in jezelf en in je eigen overtuiging. Geloven in wat je doet. Natuurlijk heb je te maken met regelgeving binnen je organisatie.
Bijvoorbeeld als het gaat om salarisverhoging. Maar als je echt de overtuiging hebt dat dingen anders moeten dan moet je daar als leidinggevende voor gaan. Ikzelf heb een situatie meegemaakt waarin men maar een x% per jaar salarisverhoging mag krijgen. Ik zei toen: “Als iemand een nieuwe functie krijgt met meer verantwoordelijkheden dan hoort daar een nieuw nominaal bedrag bij en geen procentuele opslag. Ik ben 2,5 maand bezig geweest en ben vast blijven houden en vast blijven houden. En uiteindelijk kwam het verlossende woord dat het wel kon. Zo sta je vóór je team.”

Geloof in je team

Ook vertelt Roald over iemand uit zijn team. “Er werkte aan de businesscontrol-kant een collega van 32 jaar oud. Hij was net begonnen aan zijn carrière en wilde graag groeien binnen het bedrijf. In het organigram dat ik bij mijn start onder ogen kreeg, stond echter dat er nog een senior business controller boven hem moest worden geplaatst. Ik heb als eerste gezegd: “Die senior gaan we weghalen. Die hebben we nu niet nodig. We gaan eerst het komende half jaar kijken hoe hij zich gaat ontwikkelen. Ik heb hem vrijgelaten en kaders gegeven.”

Mensen in hun kracht zetten om grote successen te boeken

Roald was onder de indruk van zijn vaardigheden en talenten. “Hij is heel goed in dashboards bouwen met BI-tools. Nou, ik zal je vertellen, hij heeft zeven maanden gevlogen. Elke dag hebben we even gezeten om richting te bepalen. Ik had geen betere business controller kunnen wensen, en hij is nu gewoon die aankomende senior business controller. Ik had natuurlijk op dat moment wel die luxe om mij veelvuldig met Business Control te ‘bemoeien’, enerzijds omdat ik dit de laatste vier jaar zelf had gedaan, maar ook omdat de Finance Control volledig onder controle is met mijn andere ‘direct report’.”

In plaats van een senior business controller van buitenaf aan te nemen, heeft Roald besloten verdere ondersteuning te geven en hem te laten groeien binnen het bedrijf. “Het was heel makkelijk geweest om te zeggen: oké, ik haal iemand van buiten. Maar hoe zorg je ervoor dat iemand goed past binnen een bedrijf en dat die persoon het beste uit zichzelf haalt? Dat is per individu verschillend. Daarom geloof ik oprecht dat het belangrijk is om mensen in hun kracht te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen talenten en vaardigheden heeft die waardevol zijn voor een organisatie. Als je als manager bereid bent om daar alles aan te doen, om die te laten floreren, kun je grote successen boeken.”

Wie is Roald van Kampen?

30 jaar lang werkte hij voor grotere Amerikaanse organisaties in Medical, Aluminium en IT. Roald is begonnen als administratief medewerker en is uiteindelijk doorgegroeid naar diverse rollen als eindverantwoordelijke binnen Finance. Nu werkt hij met heel veel plezier als finance manager bij SodaStream waarin hij leidinggeeft aan de afdeling finance binnen NLC (Netherlands Logistic Center). Met twee direct reports: NLC Financial Controller en NLC Business Controller. De gehele finance afdeling bestaat uit 9 FTE’s.

Alle rechten voorbehouden © 2023 Career Control