Salaris onderhandelen

Salaris is en blijft één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor de gemiddelde werknemer. Uiteraard zijn werkgeluk, flexibiliteit en andere randvoorwaarden zeker zo belangrijk. Maar de meesten onder ons zeggen niet hun baan op om ergens anders voor 30% minder te gaan starten. Al zal ik niet ontkennen dat steeds meer mensen voor zich zelf lijken te kiezen en toch een dergelijke stap aandurven. Maar goed, je leest nog steeds, dus ik ga er gemakshalve vanuit dat je nog een stapje wil maken.

Jophoppers

Jobhoppers gefeliciteerd! Jullie salaris is waarschijnlijk hoger dan die van je collega’s die al 10 jaar op hun plek zitten. De reden waarom ik dit aanstip is dat je verhoudingsgewijs veel meer in salaris kunt stijgen wanneer je van bedrijf verandert dan wanneer je jouw baas om een beter salaris vraagt. Nu wil ik niet iedereen oproepen om morgen te gaan solliciteren, want eerlijk is eerlijk, er is meer dan alleen geld.

Voorbereiden

Bereid je goed voor wanneer je gaat onderhandelen over je salaris. Ongeacht of het een nieuwe baan betreft, of vanuit je bestaande positie. Weet wat je waard bent. Hoe kom je daar achter? Probeer bij collega’s eens te ontdekken wat zij verdienen? Of vraag eens bij HR wat er qua groei nog mogelijk is? Check de vele websites die bijhouden wat de gemiddelde salarissen zijn op bepaalde functies. Of bel eens een externe recruiter die een soortgelijke functie aanbiedt om te polsen wat je daar kunt verdienen. Maar belangrijker nog, weet wat jouw kwaliteiten zijn. Voor jou tien anderen? Of ben je toch wel beter in je werk dan de meeste van je collega’s in dezelfde rol. In dat laatste geval wil je manager je ook niet zomaar kwijt waarschijnlijk.

Onderbouwen

De volgende stap is het gesprek met je leidinggevende. Geef aan dat je de ambitie hebt om een stap te maken op het gebied van salaris. Geef altijd een reden waarom. Zomaar om meer salaris vragen heeft weinig zin. Jouw reden kan persoonlijk zijn. Je bent net gescheiden en wil je huis niet kwijt raken. Of je komt maandelijks maar net rond, je zou graag eens op vakantie kunnen. Ik hoor vaak dat men dit niet durft te benoemen. Maar hé, jouw baas is ook een mens met gevoel (toch?). Jouw reden kan ook te maken hebben met je functioneren. “Ik vind dat ik het waard ben omdat…”. Kom je met een goede onderbouwing, dan is de kans groter dat er met je meegedacht wordt.

Nieuwe werkgever

Indien je gaat solliciteren bij een nieuwe werkgever, dan is het spel iets anders. De ruimte om te onderhandelen hangt van veel factoren af. Op dit moment spreken we in Nederland over de “kandidatenmarkt”, kortom, er is in veel branches een schaarste aan personeel. Dit betekent dat de salarissen beter onderhandelbaar zijn. Probeer voor je zelf vast te stellen wat je zou willen verdienen. Maar zorg wel dat dit realistisch is. Ook al is er schaarste, werkgevers zijn niet gek. Tijdens een sollicitatiegesprek word je de vraag gesteld wat je salarisindicatie is. Je kunt hierop in mijn ogen het beste kiezen uit de volgende opties:
  • Geef nog geen antwoord maar stel een wedervraag. Bijvoorbeeld: “Ik heb wel een bedrag in mijn hoofd, maar wat heeft u eigenlijk in gedachten voor iemand met mijn ervaring?”. Of: “Dat hangt af de verantwoordelijkheden die ik ga krijgen in deze functie. Kunt u daar wat meer over vertellen?”. Op die manier geef je niet direct alles weg en probeer je de werkgever eerst een bod te laten doen.
  • Noem het bedrag dat je in je hoofd hebt, verhoogd met bijvoorbeeld 10%. Kijk hoe men hierop reageert. Is de reactie mild, dan zit je goed. Is de reactie: “Maar dat kunnen we echt niet betalen in deze functie”, dan stel je de wedervraag: “Prima, maar wat kan ik dan wel verwachten?”. Op deze manier haal je er het maximale uit.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Tenslotte adviseer ik altijd te kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe organisatie. Misschien is de salarisrange net onder jouw wens, maar krijg je in plaats van alleen 25 vakantiedagen wel 27 dagen plus 13 adv dagen. Die 3 weken extra vakantie is ook wat waard toch? Of misschien is er wel een bonusregeling. Tel bij een 13e maand maar eens 8% bij je maandloon op, dat tikt toch lekker aan.

Spel

Het onderhandelen van salarissen is vaak een spel. Ben niet bang om het te spelen. Het slechtste wat er kan gebeuren is dat je morgen nog evenveel verdient als vandaag. En ook al lukt de onderhandeling niet direct, jouw werkgever is nu wel op de hoogte van je ambities op dat gebied. Misschien helpt dit wel wanneer je het over 6 maanden nog eens aanstipt.
Career Control vermeldt vaak de salarisindicatie bij de vacature. Ben jij geïnteresseerd in een vacature en staat er geen indicatie bij? Neem even contact op met de betreffende contactpersoon. Hij/zij kan je snel antwoord geven.
Bas Arts

Telefonisch bereikbaar op
+31(0) 6 20 82 57 61

Emailadres: bas.arts@careercontrol.nl

Relevante berichten

De combinatie baan en studie, motiveert me in de topsport

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte.

Lees meer »