Welke kleding trek je aan naar je sollicitatiegesprek?

Solliciteren blijft voor de meeste mensen spannend. Je wilt uiteraard een goede indruk achter laten, je van je beste kant laten zien. Jouw kledingkeuze zegt daarbij vaak ook iets over jezelf. Maar je wilt je ook kunnen spiegelen aan je gesprekspartner. Om te weten wat je aan moet trekken, is het verstandig vooraf wat research te doen.
Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de website van het bedrijf of zoek naar LinkedIn pagina’s van medewerkers op jouw functieniveau. Ook kun je even op de Facebook- en Twitterpagina’s van het bedrijf zoeken naar foto’s van toekomstige collega’s.
De makkelijkste manier is er gewoon naar vragen. De kans is groot dat je per mail of telefoon al contact hebt gehad met een recruiter, hr medewerker of secretaresse.
“Wat adviseer jij me voor dit gesprek?” is een vraag die je gewoon kunt stellen en waarop je dan direct het beste antwoord hebt.

Mocht je het toch niet weten, of twijfelen, dan heb ik een aantal algemene tips voor je.
  • De allerbelangrijkste tip is de meest eenvoudige: ben zoveel mogelijk jezelf! Draag dat waar jij je comfortabel in voelt. Dan straal je dat ook uit.
  • Liever wel wat overdressed dan underdressed! Ik snap dat die spijkerbroek met modieuze gaten bij de knie erg luchtig is in de zomer, maar laat die maar even in de kast liggen. Heb je een colbert aan en je gesprekspartners hebben dat niet, dan kun je deze altijd uitdoen wanneer je gaat zitten.
  • Ook al ga of wil je niet in pak, een nette (spijker)broek, overhemd/blouse, nette schoenen etc zijn wel aan te raden.
  • Ook al is het warm, laat niet de 3 bovenste knoopjes van je overhemd of blouse open.
  • Zorg voor een verzorgd uiterlijk: een frisse geur, verzorgd haar, schone nagels. Aftershave of parfum prima, maar niet te overweldigend.
  • Dames, ook al is het warm of voel je je vandaag sexy, te korte of te strakke kleding kan afleiden en door je gesprekspartner als storend worden ervaren.
  • Ik maak wel eens mee dat mensen hun jas aanhouden tijdens een gesprek. Misschien overbodig, maar dit raad ik echt af.
  • Ja ik weet het, die telefoon is een verlengstuk van jezelf. Zet ‘m op stil en leg deze niet op de tafel.
We zitten in een tijd waarin bij veel organisaties de ongeschreven kledingnormen wat aan het vervagen zijn. In mijn ogen wordt het allemaal wat informeler en meer casual. Het is daarom moeilijk om een algeheel advies te geven. Het tijdperk van de stropdas nadert zijn einde en colbertjes zie ik ook steeds minder. Dat neemt niet weg dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. Bereid je daarom goed voor. Maar durf ook om advies te vragen.
Bas Arts

Telefonisch bereikbaar op
+31(0) 6 20 82 57 61

Emailadres: bas.arts@careercontrol.nl

Relevante berichten

De combinatie baan en studie, motiveert me in de topsport

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte.

Lees meer »