Hoe maak je een CV?

Heb jij binnenkort je diploma in de pocket? Of ben jij toe aan een nieuwe uitdaging omdat je bij je huidige werkgever de uitdaging mist? Solliciteren begint met het op orde brengen van je curriculum vitae (CV). Wij hebben tips voor je opgesomd die je helpen om een goed CV te realiseren. Ook zijn er tools welke een vast format aanbieden waar jij je CV in kunt maken. Je kunt denken aan:
CV maker
Canva
CV Ster
CV.nl
Snel en makkelijk
Gebruik een standaard format. Via google haal je de één na de volgende template binnen. De meeste jobboard – sites of vacaturebanken hebben die al voor je klaar staan. Je kan ook op canva.nl kijken (gratis inschrijven en zoekterm ‘CV’ en de keuzes zijn eindeloos).
Gebruik een standaard format. Via google haal je de één na de volgende template binnen. De meeste jobboard – sites of vacaturebanken hebben die al voor je klaar staan. Je kan ook op canva.nl kijken (gratis inschrijven en zoekterm ‘CV’ en de keuzes zijn eindeloos).

 Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, geen één CV – format is de perfecte. Kies wat je het beste uitkomt: Maak er één met foto wanneer je een geschikte foto hebt of makkelijk een representatieve kan (laten) maken. Een sympathieke foto helpt bij de gunfactor. Ben je verre van fotogeniek, dan gewoon weglaten.

Moet je het van je opleiding hebben, omdat de werkervaring niet relevant is of te beperkt, begin dan met eerst met het kopje ‘opleidingen’ en dan pas ‘werkervaring’. En andersom.

 Denk aan ‘kopjes’ als: Persoonlijke gegevens (adres, geboortedatum, rijbewijs etc) / werkervaring / opleiding / softwarekennis / talenkennis / eventueel karakterschets / eventueel hobby’s. Referenties niet bij naam en toenaam benoemen (eventueel: Referenties op aanvraag), maar pas overhandigen in een volgend stadium van je sollicitatieproces.

 Omschrijf je beoefende werkzaamheden in bullet points en beperkt het tot ongeveer vier tot acht points, zodat er direct een helder overzicht is van hoe die functie er uit ziet / zag.

 Denk na over de overeenkomsten tussen je (werk)ervaring en het takenpakket van de functie waarop je solliciteert en leg daar de nadruk op door deze in je bulletpoint – takenpakket te benoemen.

 Vrijwilligerswerk benoemen; Zegt zeker iets over je werkinzet in privé – tijd. En mogelijk sluit het aan bij de gevraagde werkervaring, bedrijfscultuur, missie van het bedrijf of gevraagde karaktereigenschappen. Dat kun je dan (ook) weer mooi benoemen in je gesprek.

 Een CV hoeft niet perse één pagina te zijn. Als je een omvangrijk trackrecord hebt en het laat goed zien hoe je je wegen hebt bewandeld, neem die ruimte dan ook in je CV. Voeg samen of laat weg wat nu niet heel relevant meer is wanneer het richting drie pagina’s of meer gaat. Kun je het wel compact houden, dan ook niet gaan uitsmeren. Een recruiter moet zin hebben om snel naar je CV te kijken en niet gedwongen worden om flink te moeten gaan scrollen.
Peter van Overbeek

Telefonisch bereikbaar op
+31(0) 6 39 78 33 71


Emailadres: peter@careercontrol.nl

Relevante berichten

Ontwikkelingen in betalingsgedrag

De dienstverlening van Flanderijn maakt dat zij een goed beeld hebben van alle ontwikkelingen als het gaat om betalingsgedrag en de rol van creditmanagers in deze. We gaan in gesprek met Michel van Leeuwen, directeur van Flanderijn, over deze ontwikkelingen. Wat ziet hij ontstaan?

Lees meer »

3 toepassingen van blockchain in de financiële sector

Ondanks dat blockchain vaak nog in de kinderschoenen staat, zie je de populariteit wereldwijd in diverse bedrijfstakken groeien. Maar als het gaat om de implementatie loopt de financiële sector voorop. Hoe uit blockchain zich in de financiële branche en welke concrete toepassingen zien we?

Lees meer »

De toekomst van jouw rol in creditmanagement: 3 tips

Technologische ontwikkelingen en digitalisering gaan in een snel tempo, waardoor de betaalsector verandert. Onderzoeken voorspellen dat een aantal banen volledig komen te vervallen door de inzet van robotisering, maar één ding is zeker; er volgt een grote impact op je functie-inhoud en -uitoefening. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jouw rol als credit professional?

Lees meer »