Arbeidsvoorwaarde: thuiswerken

Waar de sollicitant tot op heden meestal vroeg naar een salarisindicatie en het aantal vakantiedagen, staat het thuiswerken nu zeker in de top 3 van meest besproken arbeidsvoorwaarden. Nu we allemaal gewend zijn aan het thuis werken, willen we liever niet meer terug naar af.

Een collega van me werkt het liefst helemaal niet thuis. Gek wordt ie van zijn kinderen en vrouw die ook de woonkamer delen tijdens werktijd. En ook een dagelijks stukje socializen is voor hem een must. Anderen vinden het thuiswerken helemaal fantastisch. Geen tijd meer kwijt aan reizen naar kantoor (5 x 1,5 uur per dag is toch bijna een werkdag die je anders kunt besteden), niet steeds hoeven te luisteren naar het geouwehoer van de collega’s om je heen, die smerige koffie die je niet meer hoeft te halen (en voor je collega’s, die nooit iets voor jou halen)…heerlijk!

De meerderheid lijkt de middenweg prima te vinden. Laten we zeggen fifty-fifty. Dus een paar dagen per week naar kantoor, en de rest thuis. Ik zie dat persoonlijk ook als mijn favoriete optie. Wel nog de contactmomenten met je collega’s, het live spreken van de kandidaten in plaats van via het scherm en gewoon eens een andere omgeving zijn voor mij redenen om weer naar het Philips Stadion te rijden. Maar ook ik vind het heerlijk thuis te werken, zeker wanneer ik druk ben. Dan maak ik toch meer meters dan elders.

Wat als Corona voorbij is?

Ik zou er eerlijk gezegd van balen wanneer mijn werkgever besluit dat we in augustus weer 100% naar kantoor moeten komen. Nu verwacht ik dat niet, maar ik heb diverse klanten van me gesproken die dat wel weer gaan doen. En je raadt het al, daar gaat niet iedereen even gelukkig van worden. We zullen het nooit precies kunnen meten, maar het kan niet anders dat deze organisaties goede medewerkers (mede) hierdoor gaan verliezen op termijn aan bedrijven waar het wel wat flexibeler is.

Tijdens mijn gesprekken met potentiële kandidaten voor diverse opdrachtgevers merk ik dat het thuiswerken één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden is geworden. Al is het maar 1 dag per week, voor velen is dat net het verschil tussen wel of niet er voor willen gaan. Ik heb al menig hele goede (beschikbare) kandidaat zien afhaken tijdens de procedure omdat ze de flexibiliteit bij mijn klant missen. En… “Als ik al niet mag thuis werken, hoe zit dat dan straks wanneer mijn zoontje ziek is? Of als ze de nieuwe vloer komen bezorgen?”

Conclusie

Wat zich jaren geleden al heeft ingezet, is nu door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. De verhouding werk-privé is nog belangrijker geworden, en omdat we nu met zijn allen gemerkt hebben dat het thuiswerken prima kan, is er eigenlijk ook geen reden meer om daar vanaf te zien. Hopelijk gaan alle werkgevers dat op tijd in zien.

Ga naar ons vacatureoverzicht en kijk welke de mogelijkheid hebben om (gedeeltelijk) thuis te werken. Je kunt ook contact opnemen met Bas, hij weet je snel te vertellen welke vacatures bij jouw profiel zouden passen.

Bas Arts

Telefonisch bereikbaar op
+31(0) 6 20 82 57 61

Emailadres: bas.arts@careercontrol.nl

Relevante berichten

De combinatie baan en studie, motiveert me in de topsport

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte.

Lees meer »