3 toepassingen van blockchain in de financiële sector


We kunnen er niet meer omheen: blockchain heeft zich gevormd in het bedrijfsleven. Het wordt ook wel gekenmerkt als de revolutie na het internet. Ondanks dat blockchain vaak nog in de kinderschoenen staat, zie je de populariteit wereldwijd in diverse bedrijfstakken groeien. Maar als het gaat om de implementatie loopt de financiële sector voorop. Hoe uit blockchain zich in de financiële branche en welke concrete toepassingen zien we?

Blockchain in de praktijk

Blockchain maakt transacties mogelijk zonder dat daarbij een centrale partij, dus een bank of ander tussenpersoon, nodig is. Deze technologie wordt gebruikt om transacties vast te leggen die via meerdere computers in een netwerk worden uitgevoerd. Wat de blockchain technologie krachtig maakt, is dat het niet mogelijk is om informatie te verwijderen, te vervangen of aan te passen als deze op een blockchain is vastgelegd. Een blockchain noteert alle informatie en wijzigingen onder elkaar en deze worden continue verzameld, gecontroleerd en gebundeld. Dit ‘blok’ wordt dan toegevoegd aan de database. Hiervan krijgt iedereen in het netwerk een exemplaar en daardoor is niemand eigenaar. Dankzij deze eigenschappen van blockchain maakt het de interacties tussen mensen, bedrijven en instellingen transparanter en veiliger. Iets waar de financiële sector al direct de vruchten van plukt. Hoe ziet die toepassing van blockchain eruit in de financiële branche? Hieronder delen wij drie diensten.
‘Moeiteloos’ betalen
Wereldwijde overschrijvingen vallen vaak binnen een duur en moeizaam proces, wat ook nog eens vaak tot fouten leidt. Veel financiële instellingen gebruiken om deze reden voor overschrijvingen al blockchaintechnologie. Ook rechtstreekse betalingen bevatten vaak haken en ogen. Zo bieden banken regelmatig dure diensten aan, kan contant geld niet getraceerd worden en worden bankcheques vervalst. Blockchain biedt hierin een goedkopere, snellere en veiligere oplossing.
Automatisering van gegevens
Blockchain biedt een innovatieve manier om transacties te traceren, om zo nauwkeurig en veilig te verzenden. Doordat de blockchain database zo vrijwel onveranderlijk is, kan informatie gemakkelijker geverifieerd worden. Denk hierbij aan een overdracht van eigendom en pandrecht. Blockchain is uitermate geschikt voor automatisering; 24/7 actief en nauwkeuriger dan de mens. Zo wordt dit door financiële instellingen bijvoorbeeld ingezet voor ‘slimme contracten’ en ‘Know Your Customer’ (KYC), om zo ook de klantbeleving te optimaliseren.
Financiële inclusie
Dankzij de lage kosten van blockchain kunnen start-ups de concurrentie aangaan met grote financiële instellingen. Zij kunnen een alternatief bieden voor de beperkingen van traditioneel bankieren. Iedereen met toegang tot internet kan deelnemen aan het financiële systeem en een bankrekening openen. Iets wat in veel ontwikkelingslanden niet vanzelfsprekend is.
Blockchaintechnologie kent te veel voordelen en is daarom niet meer weg te denken uit de financiële sector. Benieuwd naar andere toepassingen of concrete oplossingen die blockchain biedt? Wij hebben een whitepaper geschreven over de kansen en mogelijkheden van blockchain voor financials, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Je leest deze hier:
https://ss-usa.s3.amazonaws.com/c/308495460/media/558062d91ae5e213421057658994110/WP_kansen_mogelijkheden_blockchain.pdf

Bronnen:
https://www.salesforce.com/nl/blog/2019/08/Blockchain-revolutie-in-ondernemen.html

https://www.salesforce.com/nl/blog/2022/09/how-financial-services-are-implementing-blockchain-technology.html

Relevante berichten

De combinatie baan en studie, motiveert me in de topsport

Een helder plan voor ogen hebben, het hoogst haalbare willen bereiken en er vooral veel plezier in hebben: dit zijn de ingrediënten om tot de top te behoren. Maak kennis met de Barneveldse waterpoloster Simone van de Kraats (22). Naast topsporter is ze ook student Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit en werkt ze als analist bij Deloitte.

Lees meer »